söndag 24 oktober 2010

Arvet efter Darwin


I boken Arvet från Darwin granskar Birgitta Forsman både Darwins egna synsätt och de åsikter som senare förts fram av darwinister och antidarwinister.
Evolutionen har ingen avsikt. Den går inte framåt. Om intelligens är viktig för överlevnaden blir framtida generationer klyftigare. Om intelligens missgynnar fortlevnaden så blir det tvärtom.
Forsman tycker att vi förringar arvets betydelse kraftigt och överskattar miljöns. Hon menar att förnuftet är satt på undantag. Om vi tänker förnuftigt på människan som biologisk varelse, lär känna våra gränser och möjligheter, kan vi skapa ett bättre samhälle och en god moral.

En grundläggande invändning mot evolutionsteorin har varit att om den är sann behövs Gud inte längre. Då skulle moralen kollapsa menar en del. Men en religiös moral är inte bättre än en sekulär. Den icke-religiösa etiken är en vetenskapsgren som måste ges mer utrymme.
Okunnigheten om evolutionen och evolutionsteorin är enorm. Vi måste lära oss mer om människans natur och inte nöja oss med fantasier och önsketänkande.
Kunskaper från olika infallsvinklar är nödvändiga för att lösa problem som våld, fattigdom sjukdomar, klimatförändringar. För allt detta är kunskapen om evolutionen relevant och nödvändig.
Birgitta Forsman är vetenskapsteoretiker och docent i forskningsetik men har också en bakgrund som kulturarbetare. Som forskare och universitetslärare har hon skrivit flera böcker om forskningsetik och haft många olika uppdrag med anknytning till etik och vetenskap.
Boken inhandlade jag för drygt ett år sedan efter att på Limhamns föreläsningsförening ha lyssnat på Birgitta Forsman som pratade utifrån sin bok "Arvet från Darwin. Religion, människa, moral".
Recensioner av boken:
Ola Wihlke i Norrköpings Tidningar: Människan är ett djur precis som masken,
Benny Holmberg Tidningen Kulturen: En tankeväckande bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar